Kunstproducties Circle of Art

Transformatieproces verbeeld in olieverfschilderijen
Het verhaal van de Held & Heldin

 

De Bron

De Bron zo helder als glasde bron
Weerspiegelt al het leven

Wie in zuiverheid is verbonden
Zal oorspronkelijkheid geven

Vanuit Ontwaakt Bewust Zijn

 

 

 

 

 

 

Bewustwording

De vrouw heeft zich boven het wolkendek neergelegderar-3 en verheft zich boven de donker samenpakkende wolken. alsof er nóg een andere realiteit speelt dan de werkelijkheid. Kennelijk geeft deze kosmische wereld een soort van beschermde veiligheid, een toevluchtsoord om de harde en snelle rationele wereld te ontvluchten. Zij koestert het vrouwelijk bewustzijn in haar moederschoot en met gesloten ogen lijkt zij haar emotionele gekwetstheid meditatief te negeren. Én er volgt meer: in de verte kondigt zich meer inzicht aan, waaraan de vrouw zich dient te laven alvorens zij zich beneden het wolkendek kan manifesteren. Haar innerlijke schoonheid getuigt van een wit helder licht, dat zelfs doordringt en zich een weg baant door de diepe donkere lagen van het onbewuste zelf.

Het onderbewuste wordt in het schilderij vertegenwoordigd door de donkere wolkenlaag onder haar lichaam. Ondanks haar afwezigheid in de realiteit weerkaatst haar licht op het wateroppervlak, waarmee een schitterend lichtschouwspel zichtbaar wordt op een uitgestrekte zee van emotie. De zee staat centraal voor emotie, waarin donkere wolken samenpakken om te leren overstijgen naar nieuwe inzichten.

Er kondigt zich een periode aan waarin ik mij bewust word van leven in een wereld die zich anders gedraagt dan ik waarneem. Het beeld vertolkt de ingeslapen naaktheid van "het Vrouwelijke" dat schuilgaat achter een donker wolkendek. Haar helder licht en warmte verdampen de donkere wolken waarmee de kwetsbare vrouwelijke aanwezigheid als vanzelf verschijnt.

 

 Vriendschap

Het bewustzijn wordt aangereikt door het mannelijke principe,yin yang het kosmische brein. Het vrouwelijke principe ontvangt het bewustzijn met zekere overgave. Zij koestert het geschenk met de warmte van haar liefde, waardoor zich in het centrum iets levendigs begint te vormen, het hart.

Beide handen weerspiegelen in de transparantie van de bol en de schaduw van het vrouwelijke steekt donker af tegen de lichte mannelijke bespiegeling. Net als de zon met zijn licht de maan weerkaatst waarmee zij voor onze aardse begrippen zichtbaar wordt.

Haar rood gekleurde nagels symboliseren passie, welke levensenergie zichtbaar door de aderen stroomt. Er wordt vriendschap gesloten in het ontvangen van de leer.

 

Helpende handen

De bol die ik vanaf nu als de symbolische vertalinghelpende handen - kopie van bewustzijn zal benoemen, wordt gedragen door het mannelijke en vrouwelijk principe, echter er is onbalans aanwezig waardoor het bewustzijn behoefte heeft aan compensatie van de vrouwelijke essentie. De vrouw draagt bij aan een gezonde balans en voorkomt dat het bewustzijn aan diggelen valt.

De schittering in het midden van de bol heeft haar uitstraling naar buiten toe en doet daarmee vermoeden dat er een bijzonder licht in de bol aanwezig is. Een licht dat zijn weergave nog niet kent; we spreken van een ongekend talent dat op handen wordt gedragen en aan het licht dient te komen.

 

 

  

 

 Balans

De jongeman vertegenwoordigt een zinnebeeldbalans -4 - kopie van kracht. De inzichten die hij in beide handen vasthoudt lijkt hij volledig te kunnen dragen. Met gesloten ogen en zijn kin omhoog geeft hij zich over aan de warme zonnestralen die hem in het licht plaatsen. Het lijkt een goddelijk licht, een bron van bewustzijn waaraan de man zich dient te onderwerpen.

De horizon wordt verlicht door het serene licht en oogt nog ver weg. De jongeman die de inzichten bij zich draagt, bevindt zich op wolken van een paarse gloed, wat getuigt van spirituele bewustwording. De wolken kleuren als de zevende chakra, de chakra van bewustzijn, denken, weten, inzicht, transcendentie, immanentie en meditatie.

Het licht heeft een transparante roze nevel, wat de aanwezigheid van onvoorwaardelijke liefde doet vermoeden. De aarde is nog niet bereikt, maar de zichtbare golven zullen weldra uitrollen op de kust.

 

Transformatie

Rood als context van de basischakratransformatie -9 - kopie en vurig verlangen naar de ware liefde. De paarse en lila tegenkleur is een mengeling van blauw met rood. De diepte van de kleur wordt bepaald door de zuivere verhelderende werking van het wit. Het verwoordt bijna een tantristische ervaring op het witte doek. De rode kleur weerspiegelt het overlevingssysteem van de mens, de vurigheid en daadkracht van onze levensenergie, in het Taoïsme ook wel de KI- energie genoemd. Deze laat het leven door onze aderen stromen, de vermenging met het zuiver wit schept rood tot zachtheid in cerise roodroze tinten, een vertegenwoordiging van zuivere liefde.

Blauw vertegenwoordigt de keelchakra, het gesproken woord in het uiten van ons wezenlijke zelf. Hoe meer het blauw met de levensenergie vermengd raakt, hoe meer de paarse kleur van de 7e chakra wordt geëvenaard. Dit gebeurt in gradaties van een diep indigo (schaduw van het onbewuste) tot de spirituele dichtheid van paars (spirituele dominantie). De vermenging met de zuiverheid van maagdelijk wit (bewustzijn) transformeert spiritualiteit in de kleurlila, wat een speelsheid vertegenwoordigt in de ontvankelijkheid van ware liefde vanuit zuiver bewustzijn.

Liefde als objectieve waarnemer van een absolute wederkerigheid in de beleving ervan is de onuitputtelijke bron van waaruit wij scheppen. Levenskunst is bewust in liefde leven. Het oog weerspiegelt ons bewustzijn, wat slechts een projectie is vanuit ons brein.

 

De volledige collectie schilderijen is beschreven in de autobiografie 'Ontwaakt BewustZijn'.
In 'Roep van de Ziel' beschrijft het zevende hoofdstuk het beeldhouwproces dat op de cover staat afgebeeld.
Klik hier voor informatie over onze boeken.