LevensKunst aan Zee

Poëzie in de Branding

Poëzie in de Branding is een jaarlijks terugkerende gedichtenexpositie langs de vloedlijn op het strand van Bergen aan Zee, met ieder jaar een ander thema in relatie tot onze kust. Mijn eerste deelname was in 2010 met het thema ‘Horizon’. In 2019 neem ik voor de achtste keer deel aan deze woordkunst, het thema ‘Dromen aan Zee’ is op het strand geëxposeerd van 28 mei t/m 10 juni 2019.

Zoals ieder jaar is de dichtvorm aan regels gebonden, deze mag uit maximaal 7 versregels van 28 posities bestaan. Daarbij is een titel toegestaan, indien deze niet gelijk is aan het thema. De gedichten mogen de voorgeschreven regels en posities niet overschrijden. Ieder jaar voelt het voor mij als een overwinning als ik de woorden die mijn hart ingeeft in korte bewoording kan vangen tot compositie van een gedicht.

Het leert mij ‘De kunst van het weglaten’ waarbij de kern van mijn boodschap blijft bewaard. Woorden die aanraken alsof het vingers zijn die strelen, armen die omhelzen en oren die liefdevol luisteren naar de zachte kern binnenin… Als ik de woorden kan voelen weet ik dat mijn missie is volbracht.

De jury bestaat uit gerenommeerde dichter(s), docenten Nederlands, de Eerste Bergensche Boekhandel en 4e jaars studenten van de Bergense Scholen Gemeenschap (BSG). Zij beoordelen (om en nabij 200) inzendingen waarvan 20 gedichten voor een periode van drie weken op ‘t strand van Bergen aan Zee, op palen langs de vloedlijn worden geëxposeerd. Daarnaast worden nog een paar gedichten uitgekozen die tijdelijk in Strandpaviljoen Blooming Beach (Strandbad Zuid) zijn te bezichtigen.

Inzending 2019 met thema ‘Dromen aan Zee’

~DROMEN AAN ZEE~

Neergestreken op het strand
geeft de terugtrekkende zee
een serene rust. Haar zachte
ruizen neemt me mee naar
een paradijselijk land waar
de vloed mij wakkerkust, uit
een lang gekoesterde droom

Inzending 2018 met thema ‘Post uit Zee’

~POËZIE UIT ZEE GERED~

Ik ben dichter, dichterbij
de waarheid van mijzelf
Mijn muze schept herinnering
aan een diep verzonken land
Zij stuurt mijn hand en kust
de pennenvrucht tot leven

De Geest is uit de fles…

Inzending 2017 met thema ‘Zand en Zee’

~LOTGENOTEN~

Als de zee strand
In het mulle zand
Verstilt de branding
De Bergense kust

Tot oase van rust
En verbinding

Inzending 2016 met thema ‘Nachtzwemmen’

Zwemmend in het donker
schijnt de maan
haar paradijselijk licht
in een golvende Oceaan
en beweegt de Vlinderslag
mij door de branding
om te stranden
in dit Argeloos gedicht

Inzending 2013 met thema ‘Schuimkop’

~DE COLLECTIEVE OMSLAG~

Liefdesspel van de golven
waar man en vrouw één worden
tot een bruisend geheel waar
elk zijn hoogtepunt bereikt
tot schuimkoppige liefde
die onze vloedlijn verspreidt

Inzending van 2012 met thema ‘Dichter bij zee’

~HIER WORD IK NU VROLIJK VAN~

In verbinding met de bron
met het uitzicht op de horizon
sta ik stevig in de branding
kan de liefde mij ontmoeten
de wereld mij begroeten
vol passie en bewondering

Inzending 2011 met thema ‘Zandloper’

~DE ZANDLOPER IN MIJ~

Griploos op tijd
leef ik in vrijheid
en voorzie telkens weer
mijn spoor halsreikend
naar de toekomst uitkijken

Inzending 2010 met thema ‘Horizon’

~LEVENSKUNST AAN ZEE~

de stilte bij eb
heeft mijn Horizon verbreed
mijn ziel blootgelegd
raak mij aan, ga met me mee
de vloed verspreidt mijn woorden

Erica Argelo

Related posts

Leave a Comment